Rayza

Rayza is onze tweede Tamaskan. Rayza komt oorspronkelijk uit Bulgarije en is hier naartoe gehaald door haar vorige baasje, Stefanie Rochat van kennel ‘van ’t Aelse Slukse’. Door persoonlijke omstandigheden was Stefanie op zoek naar een ander baasje voor haar Tamaskans, en heeft ons toen gevraagd of wij Rayza wilden opnemen in ons gezin. Inmiddels is ze niet meer weg te denken in ons gezin!

  Karakter

Sinds mei 2016 woont Rayza  bij ons. Ze is de beste maatjes met Noah, en is ook naar ons toe erg aanhankelijk. Wel een ondeugend meisje, maar ze reageert perfect op onze correcties en is erg op ons gericht. We besloten dan ook al snel dat ze bij ons kon blijven, en genieten sindsdien enorm van haar. Een geweldige aanvulling in ons gezinnetje!

Rayza is onwijs aanhankelijk en open naar mensen, ook naar vreemde mensen.  Wel kan ze de aandacht als het ware opeisen. Iemand die geen ervaring heeft met honden kan hier dus wel een beetje van schrikken. Ze heeft echter totaal geen kwaad in zin, en als je aangeeft dat je het liever iets rustiger hebt, zal ze ook zeker haar best voor je doen. Dit helpt Noah ook in zijn onzekerheid naar sommige vreemde mensen, waardoor Rayza en Noah elkaar mooi in balans maken.

Rayza heeft een flinke prooidrift. Al kan ze wel prima loslopen in onze tuin zonder dat ze aanstalten maakt om achter de wilde fazanten of hertjes aan te gaan die regelmatig in of bij onze tuin komen buurten. Een zwerfkat die door onze tuin loopt zo nu en dan wordt echter wel achterna gezeten. Gelukkig is ze ook bij het loslopen in de duinen of iets dergelijks niet in haar eentje op pad gegaan om te jagen. Haar prooidrift is dus niet zodanig dat het haar werkdrift overtreft voor zover wij hebben gemerkt.

 

In tegenstelling tot Noah is Rayza niet of amper waaks bij ons in huis, wel doet ze eens met Noah mee. Rayza is een vrij rustige hond, wil vooral veel kroelen en hoeft niet per se uren buiten te lopen. Sterker nog: als je haar meeneemt voor een uurtje hardlopen, is ze zelfs beledigd! Vooral als het ook nog eens geregent heeft, dan kan ze echt even ‘boos’ op je zijn. Met een knuffelsessie is ze het je ook snel weer vergeven. Dit is wel mooi in balans met Noah, die juist wat meer energie heeft, vooral buitenshuis.  Eventjes spelen in de tuin met Noah vindt zij natuurlijk wel heel leuk. Spelen met andere (vreemde honden) is erg wisselend. Naar reuen gaat dit meestal wel goed. Naar teefjes kan ze soms behoorlijk dominant reageren, zonder de hond daadwerkelijk pijn te doen. Momenteel zijn wij druk met haar in de weer om te begrijpen bij welke hond en welke situatie zij dit gedrag vertoond.

Foto door Stefanie Rochat, zie haar album.

Gezondheidstesten

Rayza is door haar vorige baasje ingezet voor de Nederlandse Tamaskan Club en de Tamaskan Dog Register. Onder deze organisaties heeft zij één nestje gehad, samen met Yukon, een Tsjecho-Slowaakse dekreu. Meer informatie over haar nestje met hem vind je hier. Zij is toen bevallen van maar liefst 10 pups!

Ook wij verwachten haar één, hooguit twee keer in te zetten onder beide organisaties. Haar eerste nestje bij ons verwachten wij in de zomer van 2018. Meer informatie hierover vind je op onze puppy-pagina. Wij zijn druk bezig om haar laatste testen af te nemen en deze hieronder te plaatsen. De daadwerkelijke testen volgen dus nog, maar hier vast de resultaten van de testen die ze al heeft:

Heupdysplasie (HD):                                          BVA 7 (HD-A)

Elleboogdysplasie (ED):                                    ED-vrij

Degeneratieve Myenlopathie (DM):          Vrij (beide ouders zijn vrij)

My Dog DNA:                                                         MyDogDNA Rayza